"Златната врата" ("Golden door")
“Златната врата” (“Golden door”)

Филмът “Златната врата” (“Golden door”) е историческа, романтична драма. Каква по-благодатна история от тази на вълната емигранти, напуснали Стария свят, за да отидат в Новия в края на ХІХ в.?

Разказите за перипетиите на този могъщ поток от хора непременно включват надеждите им за по-добро бъдеще, готовността им да поемат огромни рискове без гаранция за успех, шанса да се отърсят от оковите на миналото и да се изградят като нови личности на новото място. Действието се развива през 1913 г.

Филмът “Златната врата” (“Golden door”) започва в обрулената провинция Сицилия, където от поколения насам селяните с мъка изкарват прехраната си от едни и същи парчета земя. Един ден пристига непознат и монотонността на техния бит е нарушена. Пришълецът идва от Америка и разказва чудни истории за охолен и блажен живот, големи колкото вагоните на влака картофи, моркови, дълги като лодки, и дървета, от чиито клони валят жълтици. Неговата задача е да придружи семействата на мъжете, които вече са емигрирали и щастливо работят отвъд океана, в Америка.

Едно от многото бедстващи сицилиански семейства – Манкузо, решава да опита да осъществи мечтата си за ново начало. Така те се превръщат в умалено копие на целия свят на пътешествениците, оставили родните си земи в търсене на по-добър живот на друг континент.

“Златната врата” – “Golden door”

Италия, Франция, 2006 г.

Режисьор: Емануеле Криалезе

В ролите: Шарлот Генсбур, Винченцо Амато, Винсънт Скиавели, Аурора Куатроки

Жанр: Драма, Исторически, Романтика

Трейлър на филма “Златната врата” – “Golden door”

239