ПриятелиВ сериала „Приятели“се разказва за живота на шестима приятели от Манхатън, Ню Йорк. „Приятели“ се превръща в един от най-гледаните сериали по цял свят, може би защото главните герои са обикновени  млади хора, каквито са или са  били почти всички зрители. Всеки един от компанията има свои възгледи за живота, но това не им пречи да са неразделни приятели.
Моника Гелър (Кортин Кокс Аркет) е сестра на Рос и жена на Чандллър. Тя е педантична  на тема ред и чистота и перфекционист във всичко. Нейното минало е болезнено, тъй като е била изключително дебела в юношеските си години и може би на този факт се дължат много от чертите в характера й. Моника е готвач, а в последните сезони става и майка на близнаци.Манията й поставя нея и приятелите й в доста интересни и комични ситуации;
Рейчъл Грийн (Дженифър Анистън) е приятелката на Моника, която зарязва годеника си пред олтара и се мести да живее в Манхатън при Моника. До този момент тя е свикнала да получава всичко на готово, и се сблъсква с трудностите да се бори сама за оцеляването си.
Тя има дете от  Рос (брата на приятелката си) , има и  кратка авантюра с Джоуи, но се връща  при бащата на момиченцето си.
Фийби Бюфте (Лиса Кудроу) е бившата съквартирантка на Моника. Тя е най-щурата, освободена от всякакви задръжки дори леко луда. Масажистка е по професия, но неосъществени артистични амбиции на музикантка, често тормози приятелите си и околните със странните си текстове и музициране. От нищо не се плаши и е готова да  износи тризнаците на своя брат, впуска се във странни връзки;
Рос Гелър (Дейвид Шуимър) брата на Моника и приятел на Чандлър. Има три неуспешни брака. По професия е палеонтолог, професор в университета. Основното му влечение е науката, но това е много отегчително за приятелите му. От първия брак има син, когото дели с две лесбийки, а от първия си брак с Рейчъл се ражда момиченце.
Чандлър Бинг (Матю Пери) е съквартирант на Джоуи и приятел на Рос от много време насам. Той е майтапчия и много интелигентен. Работи на сериозен административен пост, но това никак не му се нрави. Когато между него и  Моника, пламва искра,  живота му коренно се променя. В края на сериала те осиновяват близнаците Ерика и Джак;
Джоуи Трибиани (Мат Ле Бланк) той е най-непостоянния във връзките си, щурата глава, леко отнесен. По професия е  актьор, а от тук идва високото му его, макар че е участвал в един единствен сериал, от който е уволнен.  Обича приятелите си, честен е спрямо всички,макар да не  може да предложи на една жена повече от авантюра за една нощ.

в Ролите:
Дейвид Шуимър, Дженифър Анистън, Кортни Кокс Аркет, Лиса Кудроу, Мат ле Бланк, Матю Пери


Създатели: Дейвид Крейн  и Марта Кауфман
Година: 2001
Държава:САЩ
Жанр: Комедия
Времетраене: 21 мин.
Сезони: 10
Епизоди: 236

Сериала  „Приятели“ е пълен с  трогателни и забавни  моменти и може да се гледа повече от един път.