Във филма “Дневниците на принцесата” (“The Princess Diaries”) Мия Термополис (Ан Хатауей) е непохватна тийнейджърка, която е обект на открити подигравки от страна на популярната сред съучениците си Лана Томас (поп певицата Манди Мур).

В “Дневниците на принцесата” (“The Princess Diaries”) всъщност единствената приятелка на Мия в училище е социално изолираната Лили (Хедър Матарацо).

"Дневниците на принцесата" ("The Princess Diaries")
“Дневниците на принцесата” (“The Princess Diaries”)

Животът на Мия се преобръща коренно, след като майка ѝ ѝ съобщава, че покойният й биологичен баща е принц на малка държава в Европа – Женовия.

Сега Мия е единствената наследница на трона, а баба ѝ -кралица Кларис Реналди (Джули Андрюс) иска да обучи странната тийенджърка на кралско поведение.

Това е трудна задача, предвид грубите обноски на хранене, такт и прическа на Мия, но момичето не се отказва с известна помощ от шефа на охраната на баба ѝ (Хектор Елизондо) и стилист (Лари Милър).

Междувременно романтичните чувства на Мия са разкъсвани между красивия и популярен Джош (Ерик Фон Детен) и по-земния Майкъл (Робърт Шварцман), който е и брат на Лили.

“Дневниците на принцесата” (“The Princess Diaries”)

САЩ, 2001 г.

Режисьор: Гари Маршал

В ролите: Ан Хатауей, Джули Андрюс, Хектор Елизондо, Манди Муур, Хедър Матаразо, Сандра О и др.

Жанр: Комедия, Романтика

Трейлър на филма “Дневниците на принцесата” (“The Princess Diaries”)