Във филма „Клетниците (2019 г.)“ („Les Misérables“) Франция е спечелила световната купа по футбол през юли 2018 г.

"Клетниците (2019 г.)" ("Les Misérables")
„Клетниците (2019 г.)“ („Les Misérables“)

В „Клетниците (2019 г.)“ („Les Misérables“) лятото е в разгара си, а денят може и да е хубав.

Експлозивният дебют на Ладж Ли започва в Монфермей – същото парижко предградие, където се развива част от действието на романа на Виктор Юго за отхвърлените от обществото. Век и половина по-късно, Ли оплита нишки на великия писател в своя модерен поглед към революцията срещу една прогнила система.

С напрегнат ритъм, филмът ни въвежда сред няколко групи, считащи този квартал за свой дом, сред които местните младежи, водени от Исса, и трима полицаи от криминалния отдел. Най-новият по тези улици е ченгето Стефан. Докато в „Клетниците (2019 г.)“ („Les Misérables“) цивилните му колеги Крис и Гвада предпочитат да се правят на каубои, той гледа на работата си сериозно. Бързо и насилствено пътищата им се пресичат с тези на Исса и Стефан научава, че обичайните правила не важат. Той просто трябва да се адаптира, и то на всяка цена.

Заснет в самия квартал Монфермей, филмът използва доста непрофесионални актьори. Във времена на нарастващ национализъм и крайнодесни политици във Франция, филмът отеква с актуалните си теми, тъй като той далеч не е просто портрет на една общност, а задълбочено проучване на състоянието на една нация на ръба.

„Клетниците (2019 г.)“ („Les Misérables“)

Франция, 2019 г.

Режисьор: Ладж Ли

В ролите: Исса Перика, Стив Тианчо, Джебрил Сонга, Флора Волпелиер, Жан Балибар, Дамиен Бонар, Алексис Маненти

Жанр: Драма, Криминален, Трилър

Трейлър на филма „Клетниците (2019 г.)“ („Les Misérables“)