Великолепният векХитовият турски сериал “Великолепният век” (Muhtesem Yuzyil), разказва за възхода на Османската империя по време на управлението на Сюлейман Великолепни и любовта му с украинската робиня Александра.
В сериала действието проследява исторически събития, които са фон на любовта между Великолепни и изкусителната украинка. Тя поражда редица противоречия в живота на султана и начина му на управление на империята, което трае цели 36 години.
Сериалът разкрива тайни и интриги от живота в султанския харем през най-величествения период на Османската империя. Дошла като робиня от най-крайните земи на империята, на 15 години единствена Александра успява да спечели сърцето на султана. С блестящ ум, необикновена сила на волята и привлекателна външност, тя приема мюсюлманското име Хюррем и се превръща от безправна робиня в единствена официална съпруга на един от най-могъщите османски султани в историята, която управлява и се появява с него на обществени места във времена, когато това е било забранено.
Сериалът “Великолепният век” е  с изключителен сценарий, виртуозна режисура, пищни декори и костюми, както и с добрата актьорска игра на едни от най-популярните турски актьори и завладяващ саундтрак.
Главните роли се изпълняват от Халит Ергенч (“Хиляда и една нощ”), Небахат Чехре (“Забраненият плод”), Бурак Йозчивит (“Малки тайни”), Мерйем Узерли, Окан Ялабък, Селма Ергеч, Нур Феттахоглу и др.

Продукция: Tims Production-Timur Savc?
Режисьор: Nihat Durak
Сценарист: Meral Okay
Жанр: Исторически/Драма

“Великолепният век” вече предизвика сериозен интерес, дискусии и стана част от живота на зрителите в държавите, в които се излъчва – Русия, Сърбия, Македония, Хърватия и особено в родната му Турция. Началото на сериала в източната ни съседка предизвика остра критика заради показването на жените в харема, гуляите и любовните връзки на султана, които шокираха масово зрителите в страната.

456