Оскари
Червения килим

На 84-тата церемония на Академията за филмово изкуство 2012 година, най-много статуетки “Оскар“, награда за филмово изкуство, получи филма “Артистът” на Мишел Хазаваничус. Филма спечели в престижните пет категории за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор в главна роля – Жан Дюжарден, за костюми и оригинална музика на Людовик Бурс.

Филмът “Изобретението на Хюго” на Мартин Скорсезе също спечели пет статуетки “Оскар”, но в не така атрактивните категории – за операторско майсторство, за сценография, визуални ефекти, за звук и звуков монтаж.

За най-добра актриса, наградата “Оскар” спечели актрисата Мерил Стрийп за ролята си на Маргарет Тачър във филма “Желязната лейди”. С тази награда, Оскарите на Холивудската звезда са вече три, при 17 номинации за наградата.

82 годишния актьор Кристофър Плъмър взе оскар за най-добър актьор в поддържаща роля във филма “Новаци”, като с това отбеляза рекорд за най-възрастен актьор. За подържаща женска роля Оскара спечели Октавия Спенсър, звезда от “Южнячки”.

“Оскар” за най-добър адаптиран сценарий спечелиха Александър Пейн, Нат Факсън и Джим Раш за “Потомците”, а в категорията за най-добър оригинален сценарий бе отличен Уди Алън за “Полунощ в Париж”.
Историята на наградата “Оскар” и актуалните категории за присъждане на жадуваната, звездна статуетка.