Във филма “Сталинград” (“Stalingrad”) ще видим история, вдъхновена от дневниците на участниците в битката за Сталинград през Втората световна война и базиран на множество автентични музейни документи.

Във филма “Сталинград” (“Stalingrad”) на режисьора Федор Бонданчук се представя драматична любовна история, чиито сюжет се развива на фона на една от най-важните и дискутирани битки в историята.

"Сталинград" ("Stalingrad")
“Сталинград” (“Stalingrad”)

Действието е ситуирано през 1942-ра година, а историята разказва за група съветски войници, които успяват да преминат коритото на река Волга и да се настанят в близост до вражеските германски сили. Останалата част от руската армия не успява да премине реката и плановете за контраофанзива не се осъществяват.

Надеждата се крие в групата войници, които са заели позиции в малка крайбрежна къща и следят действията на врага. Именно в тази къща те попадат на самотна жена на име Маша, която не е успяла да се измъкне преди пристигането на германците. С течение на времето се заражда силна любовна връзка и войниците се заричат да опазят живота на младата жена. На всяка цена.

С бюджет от над 30 милиона долара “Сталинград” (“Stalingrad”) е не само първия руски филм, който е заснет изцяло в триизмерен формат, но е и първата не-американска продукция, която се възползва напълно от предимствата на IMAX-формата.

“Сталинград” (“Stalingrad”)

Русия, 2013

Режисьор: Фьодор Бондарчук

В ролите: Мария Смолникова, Юрий Назаров, Алексей Барабаш, Андрей Смоляков, Сергей Бондарчук, Томас Кречман, Пьотр Фьодоров, Аугуст Дил, Сергей Гармаш, Даниела Козловски, Олег Тилкин, Яна Студилина, Дмитри Лисенков

Жанр: Драма, Екшън

Трейлър на филма “Сталинград” (“Stalingrad”)