"Часът на героите" ("The Finest Hours")
„Часът на героите“ („The Finest Hours“)

Филмът „Часът на героите“ („The Finest Hours“) е създаден по едноименната документална книга („The Finest Hours: The True Story Behind the US Coast Guard’s Most Daring Rescue“, 2009 г.) на Кейси Шърман и Майкъл Тоугиас.

Бреговата охрана организира смела спасителна операция във водите на залива Кейп Код, след като два петролни танкера катастрофират при силна буря.

В „Часът на героите“ („The Finest Hours“) на 18 февруари 1952 г. се заражда един от най-мощните урагани, удряли източното крайбрежие на САЩ. Той буквално разцепва на две танкерите Fort Mercer и Pendleton.

Началникът на Бреговата охрана в Чатъм (Ерик Бана) изпраща на спасителна мисия моторизирана дървена спасителна лодка с екипаж от четирима души, начело с капитан Уебър (Крис Пайн). В „Часът на героите“ („The Finest Hours“) спасителите ги съпътстват много трудности, но въпреки повредения компас, ниските температури, нулевата видимост, 20-метровите вълни и ураганните ветрове, екипажът не се отказва, като успява да спаси над 30 от бедстващите моряци, хванати в капан на борда на бързо потъващия Пендълтън. Спасителната операция е една от най-смелите и вдъхновяващи в историята на Бреговата охрана на САЩ.

Една епична история за смелост, жертвоготовност, решителност и, разбира се, любов. Една прослава на човешката воля като най-силното оръжие.

„Това е една обикновена история за няколко души, които имат определена професия, която в този конкретен ден ги отвежда на най-опасното място,“ споделя Крис Пайн. – „Не са го направили за слава, просто са си вършели работата“.

Кейси Афлек добавя: „Това е една истинска история за истински хора и на какво са способни те и как спасяването на своя и чуждия живот им помага да разберат и оценят собствената си сила“.

„Часът на героите“ („The Finest Hours“)

САЩ, 2016 г.

Режисьор: Крейг Гилеспи

В ролите: Крис Пайн, Бен Фостър, Рейчъл Броснахен, Ерик Бана, Кейси Афлек, Ейбрахам Бенруби, Кайл Галнър

Сценаристи: Скот Силвър, Пол Тамаси

Продуцент: Дороти Офиеро

По книгата на: Кейси Шърман, Майкъл Тоугиас

Оператор: Хавиер Агиресаробе

Жанр: Драма, Исторически, Трилър

Трейлър на филма „Часът на героите“ („The Finest Hours“)