Във филма „Операция дезинформация“ („Operation Mincemeat“) се разказва за събитията, случили се в Италия през 1943 г.

В „Операция дезинформация“ („Operation Mincemeat“) британското разузнаване заблуждава германските войски, че няма да дебаркират в Сицилия, а на друго място.

"Операция дезинформация" ("Operation Mincemeat")
„Операция дезинформация“ („Operation Mincemeat“)

Филмът „Operation Mincemeat“ е базиран на реални събития и представя историята на операция, проведена от Великобритания по време на Втората световна война. Режисьорът Джон Мадън проследява тази история, която се фокусира върху измамата, наречена („Operation Mincemeat“), която има за цел да заблуди германските войски.

Сюжетът проследява военните усилия на британските военни разузнавания, които създават и изпълняват тази измама. Идеята е да бъде използвано  тяло на умрял мъж, носещ фалшиви документи за план за настъпление на союзническите сили в Средиземноморието. Целта е да отклони вниманието на германците от истинското място на тяхната атака: Сицилия.

Филмът разкрива операцията подробно, включително планирането и изпълнението на измамата, както и реакциите и последствията от тази хитрост. „Operation Mincemeat“ проследява драматичните събития и интриги, свързани с тази коварна и успешна военна стратегия.

„Операция дезинформация“ („Operation Mincemeat“)

Великобритания, САЩ, 2021 г.

Режисьор: Джон Мадън

В ролите: Колин Фърт, Матю Макфадън, Кели Макдоналд, Руфъс Райт, Пенелъпи Уилтън, Джейсън Айзъкс

Жанр: Драма, Исторически

Трейлър на филма „Операция дезинформация“ („Operation Mincemeat“)